След известен експеримент, проведен през 1952 година от химиците Стенли Милър и Харълд Юрей, стана ясно, че дори и да не знаем със сигурност как са се формирали първите живи клетки на Земята, поне някои от техните молекулярни изграждащи части са могли да бъдат фомирани чрез химически реакции в условията на древната Земя.

Повече от половин век по-късно, учени от Франция и Чешката Република са използвали подобен експеримент за да включат в списъка с тези елементи всичките 4 РНК бази, което би имало важно значение за хипотезите за появата на живота на Земята.

Резултатите показват, че условията на Земята преди около 3.5 до 4 милиарда години са били достатъчни за да произведат необходимия спектър от биохимични съединения.

В атмосфера без кислород и топла вода е имало азот и въглеродно базирани молекули като метан и амоняк.

Но необходимата молекула на формамида, която не играе директна роля като субстрат, но е посредник във важните химически реакции, които превръщат пребиотичните съединения в биомолекули, може да е била предизвикана да реагира с базите на РНК от шокови вълни, като тези, предизвикани от ударите на астероиди. 

Източник: Science Alert