Хората отдавна търсим доказателство, че не сме сами във Вселената, надявайки се да открием организми, каквито и да са, извън нашата Земя. С напредването на технологиите и със събирането на все повече данни, ние започваме да стесняваме кръга от възможните места, и то в нашата Слънчева Система, където може да има извънземен живот.

Според Сет Шостак, астроном от програмата за търсене на извънземен живот СЕТИ има поне 7 места в нашата система, където може да има микроживот. Ето ги:

Марс е очевидният първи кандидат – възможно е низши форми на живот да се крият под праха на Червената Планета, на 30 или повече метра под повърхността й, където може да има вода.

Три спътника на Юпитер: Европа, която има скрит океан, който може да приюти живот. Ганимед – най-големият спътник в Слънчевата Система, и на който има вода, подобна на водата от океаните на Земята. Калисто – която има океан и атмосфера.

Два спътника на Сатурн – Титан, който има течни езера от природен газ, и Енцелад, който има дори още по-благоприятни условия от Титан според Шостак.

Накрая, живот може да има дори на Плутон, на който може да има джобове от течна вода под повърхността.

Science Alert