Британският астронавт Тим Пийк сподели, че изпитва „най-лошия махмурлук на света“ след шест месеца в космоса. След като се върна на Земята, той се нуждае от три седмици интензивна рехабилитация.

„Вълнуваш се, че си се върнал, но не можеш напълно да се насладиш на преживяването, защото, ако трябва да се сме честни, се чувстваш доста ужасно“, казва астронавтът пред ITV News. “Може да се опише като само като нещо, което наподобява най-лошия махмурлук, що се отнася до това, което се случва в главата ти.“

В следващите седмици на рехабилитация изследователите ще се опитват да разберат какви са причините за световъртежа, гаденето и общата отпадналост, които Пийк чувства, откакто се е прибрал, както защо му се вие свят всеки път, когато завърти главата си.

Както наскоро приземилият се астронавт Скот Кели потвърждава, преходът от Земята към космоса е доста по-лесен, отколкото от космоса на Земята.

Мускулните болки и умората не са най-лошото. По-рано този месец той каза пред колегите си от NASA, че кожата му пари при всеки допир:

„След като се върнах, споменах колко възпален и схванат се чувствам. Кожата ми не е докосвала нищо в продължение на 340 дни – с изключение на облеклото. Докоснех ли нещо, имах чувството, че горя. Действително имах обрив и някакво обезцветяване навсякъде, където съм имал контакт. След което имах симптоми, подобни на грип, за няколко дни."

Може би още по-странно е, че Кели е пораснал с 5 см – около 3 процента – по време на рекордната си година в Космоса и ги е изгубил след връщането си на Земята.Както при Кели, мускулите и костите на Пийк са отслабнали значително, а размерът на сърцето му е намалял – ефект, който за щастие е само временен.