1. Родителите понякога грешат.

Колкото и да не ви се иска да се противопоставяте на думата на родителите си и да ги приемате за свой пример, не забравяйте, че те невинаги са прави. Приемете ли го веднъж, ще ви е много по-лесно да вземате собствени решения, без да се чувствате виновни за това. Имайте предвид, че животът си е ваш и понякога вие и само вие знаете кое е най-добро за вас.

2. Не се учудвайте, че не ви канят никъде, ако постоянно отказвате.

Определено няма незаменими хора. С вас или без вас – купонът ще продължава да тече. Ако сте от хората, които постоянно си измислят извинение, за да не уважат чуждите покани, то не се учудвайте, че в един момент просто престават да ви канят. Нито пък има място за обидени. Ако осъзнаете, че това ви тежи, поканете вие приятелите си и полагайте повече усилия в поддържането на социалните си контакти.

3. Ние носим цялата отговорност.

Не можете да обвинявате другите за собствените си грешки. Единственият човек, който е отговорен за нашите собствени действия, сме самите ние.

4. Не сте в центъра на света.

Направили сте си нова прическа, страхотен маникюр, купили сте си нова рокля – не очаквайте, че с появата си на улицата или в офиса, хората ще започнат да припадат по вас. Малцина ще забележат изобщо. Замислете си вие колко пъти забелязахте новия панталон на колегата или новия лак на съседката? Добрата новина е, че вероятно и недостатъците се набиват единствено в собствените ви очи. Ако си скъсате чорапогащника на работа, няма да го забележат всички хора, с които се разминавате напът за вкъщи, както вероятно си мислите.

5. Никой няма да ни връчи златен медал за постиженията.

Колкото и усилия да полагаме, каквито и успехи да жънем, няма да получим златен медал за работата, която сме свършили. Затова бъдете старателни и отговорни в задълженията си, но не пренебрегвайте личния си живот заради работата, не пропускайте важните за вас моменти. Никой и нищо не могат да ви ги върнат обратно.

Още по темата ТУК

Цветелина Велчева