Животът е многостранен. Той е красив и чудат. Наистина прекрасен! Но има и още нещо. Животът въобще не е лек.

Тежките мигове са неизбежни. Лошото е, че ние определено не си улесняваме живота. Придържаме се към навици и твърдения, които са погрешни, налудничави или дори вредни. Преминаваме през живота, отказвайки да видим простичките истини, защото се притесняваме, че те са прекалено непосилни за нас. Ние обаче не осъзнаваме, че ако ги приемем, всъщност ще направим съществуването си много по-леко. Например…

Всички, които обичаме, ще умрат

Звучи мрачно, нали? Колкото по-скоро осъзнаете обаче, че всички, които познавате, рано или късно ще си отидат от този свят завинаги, толкова по-скоро ще можете да изградите с тези хора едни по-смислени и пълнокръвни взаимоотношения. Мнозина възприемат близките си за даденост. А когато си отидат, изпитват смазващо чувство на съжаление. Родители, баби и дядовци, приятели – не знаем колко още ще са с нас. Обаждали ли сте се на родителите си скоро? Направете го още сега. Нашите взаимоотношения са най-смисленото нещо в живота ни. Ценете ги.

Ние придаваме смисъл на живота си

Будистите вярват, че ние създаваме нашия собствен свят – с мислите и постъпките си. Съответно – воденето на смислен живот е избор. Не е нужно да се присъединяваме към Корпуса на мира или да сложим край на световния глад, за да придадем смисъл на съществуването си. Продавач на щанда за хранителни стоки може да се чувства също толкова реализиран, колкото и шеф на голяма компания. Често се фокусираме върху онова, което нямаме и което искаме. А това от своя страна кара съществуванието ни да изглежда празно, без значение колко много сме постигнали до момента.

Съвършеният партньор не съществува

Повечето хора мечтаят за съвършения романс, за партньор, който ще ги оставим без дъх, с когото ще „заживеят щастливо“ до края на живота си. В определен момент от живота си и ние сме бленували за подобна връзка. Няма как. Това обаче може да се отрази на истинските ни взаимоотношения, когато нашите партньори просто не успяват да отговорят на човека от мечтите ни.

Разбира се, не казваме, че трябва да бъдете с някого, дори когато сте нещастни. Просто е важно да разберем, че всяка връзка изисква усилия. Гледайте на нея като произведение на изкуството. Вие и вашият партньор сте „инструментите“ – двамата трябва да работите заедно, за да направите картината красива.

Можем да бъдем щастливи в една връзка, но не и ако очакваме платното само да се изпълни.