Резултатите от едно ново изследване, публикувано в International Journal of Business Governance and Ethics („Международен журнал за бизнес управление и етика”) обещават да разпалят страстите в дебата за присъствието на повече жени в управлението на бизнеса.

Учени от Университета МакМастър в Канада са провели проучване сред повече от 600 участници в корпоративните управителни бордове, за да анализират процесите на вземане на решения в бизнеса, съобщи изданието Science 2.0. Резултатите сочат, че в сравнение със своите колеги от силния пол жените мениджъри са по-добри във вземането на сложни решения, които трябва да балансират между много разнопосочни интереси. Докато мъжете са по-консервативни и вземат решения стриктно на базата на съществуващите правила и норми, дамите мениджъри си позволяват по-голяма свобода, разглеждат значително по-широк кръг от възможности и залагат на по-консенсусен подход, насочен към намирането на морално и балансирано решение, твърдят авторите на проучването.

Резултатът от всичко това е по-ефективно управление. „От известно време беше ясно, че компаниите с повече жени в управителните бордове постигат по-добри резултати”, заявява съавторът на проучването и професор по стратегически мениджмънт Крис Барт. Затова включването на повече жени в борда на директорите е не просто „правилен”, но и умен ход за компаниите, допълва той.