Клише, старо почти колкото самата автомобилна индустрия. Тайно видео проучване, проведено из паркингите на Великобритания, обаче успява да го обори. Да, на жените им е необходимо повече време, за да паркират. Те обаче го правят по-прецизно и по-често успяват да спрат там, където трябва - в средата на указаното от маркировката място. Изследването, направено от паркинг компанията NCP, е едно от най-големите, провеждани някога върху различията между половете при шофиране. Наблюдавани са 2500 шофьори из 700 паркинга в рамките на един месец.

Става ясно също така, че жените са по-добри в откриването на места за паркиране, по-точни в изравняването на автомобила преди началото на маневрите, както и по-склонни да следват предпочитания от инструкторите метод за паркиране – на заден ход.

Мъжете от своя страна са по-опитни, когато става дума за паркиране на преден ход, без излишни задни маневри. Те са и по-самоуверени като цяло. Малцина обаче са склонни да нагласят колата на правилната позиция, щом вече са паркирали.

В крайна сметка жените получават 13,4 точки от общо 20, докато мъжете – 12,3.