Въпреки широко разпространеното убеждение, че само оптимизмът може да изведе лидера напред, има и обратна гледна точка .- за здравословното действие на песимизма, пише Business Insider. Изследвания показват, че избирането на позитивна нагласа към живота ни прави по-здрави и успешни, но има и моменти, когато наблягането на най-лошия възможен развой от ситуацията работи в наша полза, посочват авторите.

Те припомнят, че в реч от 2009 г. на конференцията на Google I/O предприемачът и "гуру в по темата на продуктивността" Тим Ферис обяснява какво според него е здравословният "практичен песимизъм" и разказва как тази техника е променила живота му. По думите на Ферис този възглед е преподаван от философите от школата на стоицизма в Древна Гърция и Рим и е неразделна част от личния му успех като автор и говорител. Ферис посочва, че техниката на стоиците се състояла от визуализации на негативното, както я описва в книгата си "Наръчник за добър живот: Древното изкуство на стоическата радост" авторът Уилям Ървин,

За да се практикува тази техника според стоиците е необходимо човек да обмисли и да си представи в детайли възможно най-лошите сценарии на изход от дадена ситуация. Сенека например учил студентите си винаги да си припомнят, че близките и най-обичани от тях хора някой ден ще умрат. Да не го забравят. Тези мисли може да са мрачни и натъжаващи, но ни помагат да оценяваме това, което имаме и да не приемаме нищо за даденост.

Ферис подчертава, че неведнъж е използвал негативните визуализации, за да си помогне по пътя към успеха. Той разказва, че през 2004 г. попаднал в капана на собствената си комания – онлайн търговец на хранителни добавки. Тогава имал чувството, че трябва да си вземе отпуск, за да може да реши дали да продължи да полага усилия да я движи или да я напусне. Много дълго обаче го отлагал, защото се страхувал от най-лошото, което можело да произлезе от това.

След това бил вдъхновен от философията на Сенека. Взел бял лист хартия и го разделил на три колони. В първата записал всичко най-лошо, което можело да се случи, ако си вземе почивка. Във втората написал начините, по които може да смали всеки от тези негативни ефекти. В последната определил начина, по който може да се възстанови от всеки тези резултати, които щели да го дръпнат назад. След като сторил всичко това, си изяснил възможната болка, която може да изпита от това да се откаже от компанията, която е създал. Оказало се, че тежестта е далеч по-малка от товара, който се налагало да носи понастоящем. Преди да се вслуша в съвета на Сенека и да си представи как точно би се справил с най-лошите поражения, те били се изродили в главата му изцяло извън пропорции, изглеждали непреодолими, нереални. Страхът го сковавал и стресирал. Правил го нещастен.

"Много е важно да си представяме най-лошите сценарии. Ако го правите ще откриете, че много от страховете, които имате, са основани на надценяването на неща, които са лесно постижими", казва Ферис. 

Източник Мениджър Нюз