Руският психолог Михаил Лабковский твърди, че тайната на щастливия семеен живот не се крие в компромисите, а в стабилната психика. Методите му включват болезнена откровеност, достигане до дълбочината на проблема и оголване на истината – такава, каквато не всеки може да понесе.

Ето защо той поддържа позицията, че компромисите са само начин за натрупване на гняв, за таене на обиди и недоволство. Според него това рано или късно ще се обърне срещу двойката. Ето какво казва той: „Не бива да се правят никакви отстъпки и компромиси – те са най-прекият път към кабинета на онколога или кардиолога.“ Той смята, че подобно поведение е опасно за здравето и води до болести, защото душата страда, а след това започва да страда и тялото.

Ако човек е с нестабилна психика, може да се влюбва и да разлюбва за дни. Винаги ще е недоволен, винаги ще има нещо, което да го дразни в поведението и навиците на партньора. Стабилният психически човек е уравновесен, зрял – той може да обича за цял живот.

Също така подкрепя развитието на жените. Според него независимо колко красива, интересна и интелигентна е една жена, ако тя се отдаде изцяло на децата и домакинството, започва да деградира. Рано или късно на мъжа ще му стане скучно с нея и това автоматично се превръща в предпоставка за изневяра или раздяла.

Подкрепя раздялата, когато не се чувстваме добре с партньора. Компромисите никога не са водили до нищо добро. Всичко е толкова просто – ако двамата се чувстват добре и спокойни заедно, ако изпитват щастие, това е любов. Ако постоянно се дразнят един друг, ако усещат напрежение и постоянно се налага да се карат и сдобряват, връзката едва ли има бъдеще. Трябва да мислим и за себе си, без да се страхуваме от самотата.

Няма човек на този свята, заради когото да си струва да изгубим себе си.