Между 1 и 10 % от населението на планетата има т.н. “тъмни личностни характеристики”: нарцистичност, психопатия и Макиавелианизъм. Тези хора обикновено са обсебени от себе си и им е изключително трудно да видят смисъла на чувствата при другите хора. Поради тази причина техните връзки често са контролиращи и изпълнени с насилие и манипулация.

Често техните партньори са манипулирани, използвани и подлъгани да мислят, че самите те са луди, преди да бъдат обезценени и изоставени. Учените отдавна се вълнуват и от въпроса дали децата на хората, страдащи от тъмните личностни характеристики, биват третирани като техните романтични партньори.

“Нарцисистите, психопатите и социопатите нямат чувство за емпатия. Те не развиват такова чувство за да не обичат никога никого истински,”  обяснява Перперуа Нео, психолог, който специализира в областта. И това съвсем не се променя когато те имат деца. Те нямат първичен инстинкт да защитят и подкрепят своите деца, защото те не виждат децата си като отделна личност. Те са просто инструмент на тяхно разположение.

“Психопатите виждат децата си като протежение на самите себе си и като своя собственост. Те не се грижат за децата си за да пораснат здрави и щастливи, а за да пораснат и да бъдат трофеите на своя психично болен родител,” добавя тя. Често специалистите чуват, че “единствената причина психопатите да имат деца е за да има някой, който да се грижи за тях до края на живота си”.

Източник: Science Alert