Често, когато спите на гости у някого или току-що сте се нанесли в нов дом, не можете да заспите. Това си има своето научно обяснение. Мозъкът ви се опитва да ви предпази. Всъщност част от мозъка ви остава бдителна за потенциални заплахи. Любопитното е, че винаги лявата страна е тази, която поема "нощната смяна".

Експертът по когнитивна лингвистика и психологични науки Юка Сасаки от университета Браун в Лонг Айлънд споделя "В Япония хората казват: "Ако смениш възглавницата, не можеш да заспиш", а какво остава за леглото и дома.

Повечето животни също имат подобно поведение – спят само с половината част от мозъка си, докато другата остава нащрек за възможни заплахи. При хората това състояние дори си има име - „ефектът на първата нощ“, защото организмът ни изпада в особеното полубудно-полуспящо състояние първия път, когато спим в непозната за нас среда.

Екип от университета "Браун" в САЩ провежда експеримент с 35 души два пъти – веднъж в първата им нощ на чуждо място и още един път - седмица по-късно. Резултатите доказват, че по време на първата вечер лявата част на мозъка им не успява да се затвори правилно и да „заспи“, когато сънят би трябвало да е най-дълбок. През втората нощ не се наблюдават същите нива на активност, което означава, че доброволците са започнали да свикват с мястото.

Може би трябва да благодарим на тялото си, че се грижи за нас през нощта, докато спим, когато сме най-уязвими.

Цветелина Велчева