Училищните години са зад гърба ви, но въпреки това се чувствате отново като ученик, защото пишете и подготвяте домашните заедно с детето си. Едва ли това носи радост на родителите, които са принудени вечер след работа да висят над учебниците.
За много майки и татковци домашните на детето са кошмар. Въпреки това, те не могат да го оставят, защото резултатът е един си същ – слаби оценки, пропуски и оплаквания от страна на учителите за влошен успех.
И така, как безболезнено да прехвърлите отговорността за домашните на децата и да сложите край на ежедневните мъки, обяснява педагогът Николай Ягодкин.

С помощ или без намеса
Много родители са твърде взискателни в обучението на децата си. За тях оценките са важни, а домашните се превръщат в семейна тежест до завършването.
И ако възрастните не могат да се справят с нивото и изискванията, на помощ идват частните учители. Така дете, което има потенциал, не може да се адаптира към самостоятелна работа. 
Знанията, получени в училище, не гарантират добра заплата и комфортен живот. Докато уменията за самоорганизация, независимост, способност за учене и планиране на времето често са определящи и важни за живота.
Детето трябва да се справя самостоятелно с домашните, без да се налага родителите да го подсещат, да му напомнят и да го проверяват. Всяка намеса в неговите отговорности е нездравословна.
Ваша отговорност като родител е да научите детето си да си прави домашните. Това е най-полезната помощ, която можете да дадете, вместо да помагате на децата на всяка стъпка.
Защо детето не прави домашните само

Вариант 1: Не може
- защото не разбира материала (може да има пропуски в минал материал, които трябва да бъдат попълнени);

- основните умствени процеси (памет, внимание, логика) са недоразвити. Детето не може да се съсредоточи върху урока, да запомни фактическата информация и да я разбере с тази бързина и сложност, с която учителят преподава. Тези умения могат да се усвоят.

Вариант 2: Може, но не иска
Обърнете внимание на мотивацията на вашето дете. Може да съставите „писмен договор“ , според който вие изисквате той да изпълнява своите задължения, а вие ще сте готови да изпълните вашите.
Например искате детето да поправи всички лоши оценки до края на срока. Ако направи това, ще получи нов скейтборд (обсъдете какво наистина иска), а ако наруши условията на договора, ще мие чинии цял месец.
Основното е да не мамите и да не обещавате това, което не можете да изпълните.
Договорът учи на независимост, отговорност за действията и постигане на целите.

Вариант 3: Проблеми с учителя
Хлапето разбира материала, но има конфликт с учителя. Може то просто да се притеснява да попита отново или да поиска допълнителна помощ в клас.
Тези трудности са по-лесни за разрешаване.

3 основни проблема при писане на домашните

1. Изпълнява всички задачи, но допуска много грешки
Научете го да проверява сам и да ги коригира. Ако детето обича гумени мечета, го награждавайте, ако се справи. Справя се без грешки – получава 10 мечета, една грешка – 5.
Ако цяла седмица е успешно, заслужава по-голяма награда. Например любимата му пица.

2. Изпълнява задачите много бавно и се разсейва
Докато си пише домашните, хлапето полягва, играе на таблета, гали котката... Времето минава, а работата му стои не докосната.
В този случай насърчавайте бързината и правилното изпълнение. Научете го да си планира и да следи времето. И ако например успее да се справи преди 18 часа, организирайте домашна прожекция на филм, като го оставите да избере филм.

3. Не докосва учебниците без родител или учител
Това е най-лошият вариант и ситуацията изисква спешна корекция.
Ако помагате на детето си всеки път, то ще чака наготово и дори може да не слуша в час. Защо да се притеснява, когато може да избере най-лесния начин? Защо да прави нещо, когато може да каже: „Нищо не разбирам. Мамо, обясни ми!“
Така основната функция на училището (да възпитава самостоятелност) отива по дяволите.

Как да прехвърлите отговорността на детето
Ако детето по всякакъв възможен начин ви принуждава да седнете и да учите с него, трябва постепенно да развивате неговата независимост.
Първо, направете домашното заедно, прехвърляйки отговорностите върху него, но постепенно. Попитайте дали е разбрал как се правят тези упражнения?
Ако всичко е ясно, нека сам напише отговора. След това го помолете да го провери и нека сам продължи към следващата задача.
В начало ще трябва да седите с детето, да го насочвате и да отговаряте на въпросите му. Постепенно можете да намалите контрола.

Продължава на страницата на Новите родители