Защо хетеросексуалните мъже отделят толкова внимание на тези големи, леко увиснали от гръдния кош на жената тъкани?

Истината е, че учените никога не са били в състояние да предложат задоволителен отговор на този въпрос, но сега един невролог счита, че е открил обяснението и то "просто изглежда съвсем логично".

Лари Янг е професор по психиатрия от университета Емори в Атланта и изследва неврологичните основи на комплексното социално поведение. Според него човешката еволюция е обострила древен нервен център, който първоначално е съществувал, за да засили връзката между майката и новороденото по време на кърмене. Сега този нервен център служи, за да заздравява връзката между двойките. Резултатът? Мъжете, подобно на бебетата, обичат женски гърди.

Когато зърната на жената бъдат стимулирани при кърмене, един неврохимичен окситоксин нахлува в мозъка и й помага да фокусира вниманието си върху бебето. Проф. Янг обаче твърди, че този нервен рефлекс не е запазен само за новородените.

Привличането към женските гърди е "мозъчен ефект, който се проявява при хетеросексуалните мъже, когато минават през пубертета", обяснява Янг. "Еволюцията е избрала това, за да направи гърдите привлекателни за мъжете в сексуално отношение и така се активира онзи нервен център на привързаността, който иначе свързва жената и бебето".

Според ученият причината, че този феномен се наблюдава единствено при хората, а не при други бозайници е фактът, че ние сме склонни към моногамни връзки, докато 97 процента от бозайниците нямат тази практика. Друга причина е, че за разлика от тях, хората са изправени и интимните ласки могат да стават лице в лице, така че гърдите се стимулират по-лесно при секс.