Суперкомпютърът в човешкия череп едновременно обработва факти и лица, съхранява спомени, регулира движенията и речта на човека и взима решения. През последните 3 млн. години неговият размер постоянно е нараствал. Днес той е 3 пъти по-голям от този на обикновените шимпанзета - най-близките до нас същества. Същевременно мозъкът на най-ранните ни предци е бил с обем, сходен с този на съвременните човекоподобни маймуни.

Ето защо изследователи се опитаха да разберат защо сивото ни вещество е нараснало толкова чувствително за относително кратък период време. Те анализират данните за обема на черепите на 13 различни видове, като се започне от най-ранните предци на човека (австралопитеците) и се свърши със съвременните хора. Изследвани били 94 изкопаеми образци.

Учените устяновяват, че няколко фактори са повлияли върху увеличаването размера на мозъка. Първо, констатирано е постепенно увеличаване размера на мозъка у съществуващите видове. Освен това предците с голям обем на мозъка са били по-добре приспособени към средата и по-често са оцелявали.

Важна роля играело и това, че цели популации на примати със скромни размери на мозъка са измирали и не се конкурирали с по-успешни съвременници. Екипът от изследователи установил, че скоростта на еволюцията на размера на мозъка сега е много по-висока в сравнение с миналото, но защо е така, това засега не е ясно.