Майките са „виновни“...

Имат по-чувствително ухо

Доказано е, че жените чуват средно два до три пъти по-добре от мъжете. Освен това те използват по-активно дясното полукълбо на мозъка, което отговаря за емоциите. Ето защо те са по-податливи на най-леките интонации на плача и ритъма на дишането на бебето, обяснява психологът Олеся Агранович.

Към всичко това се добавят и промените, които настъпват в мозъка след раждането, плюс най-мощните инстинкти - жената, дори когато е в кома, е в състояние да чуе плача на бебето и да реагира. И това не е свързано с речта: описн е случай, когато новородено е било поставено на гърдите на майка, изпаднала в кома поради усложнения при раждането, и тя се е събудила, когато бебето е започнало да плаче.

А мъжете използват повече лявото полукълбо, което отговаря за логиката и мисленето. Когато бебето изпитва дискомфорт, майката улавя този зов за помощ много по-добре и по-бързо от бащата. Докато татковците по време на най-дълбокия сън на практика въобще не могат да чуят дори силния плач на бебето.

Снимка: Getty Images

Имат нужда от нежност

След раждането нивата на окситоцин и пролактин у майката значително се повишават, Нуждата им от докосвания и ласки нараства. Тези два хормона улесняват и стимулират създаването на привързаност към бебето. А какво по-ефективно и вълнуващо от нежното общуване очи в очи с бебето, дори и посред нощ?

...но татковците също са "виновни"

Те избягват емоциите

Мъжете са склонни да влагат по-малко емоции в отглеждането на деца. Но защо?

Както вече казахме, представителите на силната половина на човечеството се различават значително от жените в проявата на чувствата си, опитвайки се да ги демонстрират възможно най-рядко. Затова често, вместо да пее на бебето у дома, той показва прилив на енергия на работа и дава всичко най-добро от себе си в нов проект. Така той показва любовта и предаността си към семейството. Това трябва да се има предвид при разпределението на отговорностите.

ТОЙ е по-малко податлив на феромоните

Феромоните са химикали, сравними с хормоните, които помагат на хората да общуват помежду си на емоционално ниво. Попадайки във въздуха, те се възприемат от чувствителните рецептори на обонятелните органи, които предават "емоционални сигнали" на кората на главния мозък. Истинско шесто чувство, което, както се оказва, е по-развито при жените. Когато бебето изпитва някакъв дискомфорт или се нуждае от защита и подкрепа, майка му улавя този зов много по-бързо и по-добре от бащата.Снимка: Getty Images