Какви са поведенията на домашните любимци, които тълкуваме неправилно? Експерти отговарят на страниците на National Geographic. 

Хилари Браун, например, e читателка, която се интересува защо нейния котарак Уасаби понякога ходи до тоалетната в леглото, а не там, където трябва.

Котките маркират териториите си, като оставят различни миризми, често чрез изпражненията. Този феномен e известен на специалистите, казва Ник Догман, автор на Neurotic Dogs, Compulsive Cats, Anxious Birds and the New Science of Animal Psychiatry (Невротични кучета, компулсивни котки, тревожни птици и новата наука за психиатрията на животните).

Акането в леглото не е гневно изявление от страна на Уасаби – по-скоро той е бил нервен, защото Браун скоро е отсъствала от дома, смята Догман.

Уасаби отива там, където миризмата на стопанката му е силна и оставя изпражненията си, жест, който по същина казва: „Искам да съм близо до нея, но физически не мога да бъда, така че нека просто съчетаем миризмите“ – казва Догман.

Акането на място, различно от котешката тоалетна, може също така да е начин котката да си възвърне територията, след като е имало гости у дома. 

Дори да е така, не е нужно котките да са напрегнати, за да маркират територията си, посочва Догман – например Уасаби ака на леглото и в обичайни дни.