През последното десетилетие Марк Зукърбърг, Джеф Безос, Питър Тийл вложиха огромни средства в изследвания за удължаване на живота и борба със стареенето. Изпълнителният директор на Tesla и SpaceX Илон Мъск обаче не следва същата тенденция, пише Меган Зауър за CNBC.

„Не мисля, че трябва да опитваме да направим така, че хората да живеят много дълго време“, каза Мъск наскоро в интервю за Insider. „Това би причинило задушаване на обществото, защото истината е, че повечето хора не променят мнението си. Те просто умират. Така че, ако те не умрат, ние ще останем със старите идеи и обществото няма да постигне напредък“,  добави той.

Позицията на Мъск е в пълна противоположност с тази на повечето милиардери от Силициевата долина, много от които инвестират рекордни суми в прочуванията за дълголетие. Досега много почти нито една от тези инвестиции не е донесла значими резултати.

През септември 2021 г. MIT Technology Review съобщи, че Безос е инвестирал неразкрита сума в стартиращата компания Altos Labs, която се занимава с прочувания на технологии против стареене. На уебсайта на  биотехнологичната, базирана в Сан Франциско, пише, че тя е фокусирана върху  „програмиране на клетъчно подмладяване“ – теоретичен метод за обръщане на хода на заболявания, наранявания и увреждания.

Безос и Тийл са инвестирали в още една компания от Сан Франциско - Unity Biotechnology, която изследва „стареещи клетки“, които спират да се делят напредване на възрастта. Идеята, според уебсайта на компанията, е да се разработят „преобразуващи лекарства за забавяне или спиране на заболяванията на стареенето“.

Съоснователят на PayPal и Palantir Питър Тийл е може би един от най-популярните привърженици на изследванията срещу стареенето в Силициевата долина. Тийл помогна за финансирането на стартъпа Amborsia, който работи по практика от 50-те години на миналия век, известна като парабиоза. Тук става въпросза подмладява на хора с помощта на кръвна плазма, като методът е базиран върху изследвания на парабиоза у плъхове, при която кръвоносните системи на стари и млади гризачи биват съединени.

Прочуванията на Amrosia така и не донесоха конкретни резултати, но базираната в Калифорния компания Monterey е започнала подобни експерименти при хора, инжектирайки кръв от 25-годишни в хора на 35 и повече години, твърдейки, че процеса има подмладяващ ефект.

 „Това е едно от онези странни неща, за които хората са правили опити през 50-те години, след което напълно са се отказали. Мисля, че има подобни неща, които не са проучени достатъчно“, казва Тийл през 2015 г. пред Insider.

През 2019 Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) издаде предупреждение парабиозата. Днес Amrosia вече не извършва никаква дейност.

Това обаче не спира други милиардери от технологичния сектор да преследват сходни цели. Марк Зукърбърг и съпругата му Присила Чан са съоснователи на наградата The Breakthrough Prize, която ежегодно присъжда 3 млн. долара на учени, които постигат „трансформиращ напредък в разбирането на живите системи и удължаването на човешкия живот“.

„Най-много се интересувам от въпросите за хората“, каза Зукърбърг на събитие на Facebook през 2015 г. „Какво ще ни даде възможност да живеем вечно? Как се лекуват всички заболявания? Как работи мозъкът? Как работи ученето и как можем да дадем възможност на хората да учат милиони пъти повече?“, отбелязва шефът на Meta.

Според The ​​New Yorker, съоснователят на Oracle Лари Елисън е дарил най-малко 370 милиона долара за изследвания срещу стареенето. Съоснователите на Google Сергей Брин и Лари Пейдж помогнаха за стартирането на биотехнологична компания Calico, която изследва заболявания, свързани със стареенето, като диабет и Алцхаймер. Компанията е дъщерно дружество на Alphabet.

С други думи, изглежда, че Мъск е сред малкото представители на Силициевата долина, които не се интересуват от проучванията за удължаване на живота.

„Със сигурност бих искал да запазя здравето си за по-дълъг период от време. Аз обаче не се страхувам от смъртта. Мисля, че ще дойде като облекчение“, казва Мъск пред Insider.

Източник: Мениджър Нюз