Споровете с партньора скъсяват живота. Двойките, които вземат решения в хармония, имат по-добро здраве и по-дълги старини. Американско изследване на университета „Брайгам Янг” в щата Юта, основано на допитване до 1700 съпружески двойки, женени от най-малко 20 години, посочва причините за това.

Когато се обичат повече и по-малко се дразнят един другиго, партньорите се грижат един за друг, което евентуално може да подобрява здравето им, отбелязват авторите. Щастливите двойки се хранят по-здравословно – готвят и вечерят заедно. Живеят в по-малко стрес, следователно се наспиват по-добре. Окуражават се един друг да откажат вредните навици като тютюнопушенето. Следят прегледите на другия при лекаря. Спортуват. По-вероятно е да излизат заедно на открито сред природата. Всички тези фактори, според авторите на проучването, доказват, че бракът има съществена роля за здравословното състояние на човека през годините.

Напрежението от усещането, че човек поддържа лоша връзка, повишава кръвното налягане и отслабва имунната система. То може да доведе до депресия, безпокойство, лошо хранене, засилено тютюнопушене, алкохолизъм и продължително нездрав сън.

Наблюдателите посочват още, че сред най-често срещаните причини за скандали и спорове с партньора остават някои от клишетата като тъщата, свекървата, изборът на телевизионен канал, управлението на парите за домакинството и къде да бъде прекарана Коледа.

Източник: Мениджър Нюз