Децата, които играят на открито, имат по-силно усещане за цел и самореализация от тези, които не го правят, смята ново проучване.

Изследването, публикувано в научното списание Journal of the Study of Religion, Nature and Culture, показва, че децата, които са играли на открито между 5 и 10 часа седмично, имат „по-силна духовна връзка с природата“.

"Тези ценности са невероятно важни за човешкото развитие и благоденствие.  – казва водещият автор на изследването Гретел Ван Вирен. – Бяхме изненадани от резултатите. Преди да направим проучването, се запитахме: „Дали е просто мит, че децата имат такава дълбока връзка с природата?“

Но открихме, че то е вярно по множество дълбоки начини.“

Малкото проучване, проведено с участието на 10 деца от семейства с предимно християнски културен фон (7 от 10-те), изследва как те взаимодействат с природния свят чрез дълбинни интервюта, дневници и наблюдение.

Децата, които прекарват повече време на открито, чувстват повече смирение пред силата на природата, както и чувство за принадлежност към света.

Играта на открито допълнително подобрява и способността на децата да оценяват красотата.

Тези деца забелязват по-добре цветовете, симетрията и равновесието в природата, проявяват повече въображение и любопитство.

„Съвременният живот е създал голяма дистанция между хората и природата. Постепенно започваме да осъзнаваме, че това не е добре по много различни начини. Така че това е страшен въпрос: как това ще засегне нашите деца и как ще отговорим?“

Накрая изследователите интервюират родителите. Оказва се, че децата, които са прекарали най-много време на открито, са имали родители, които са правили същото като деца.

Родителите смятат, че това преживяване е оформило значително живота им като възрастни.

Източник: PsyBlog