Чудите си какви игри да измислете за плажа за вас и за децата. Има много възможности.
Ето една, която е не само забавна, но и носи полза.

Заровете се в топлия пясък и оставете малчугана да трупа отгоре, но само сух. След 20-30 минути ще почувствате прилив на сили и вълна от спокойствие.
Топлите процедури не са изобретени от скучаещите на плажа деца, а идват от древността.
Терапията се нарича псамотерапия – коренът идва от гръцката дума "psamos" – пясък. Той задържа градусите и ги връща плавно обратно в завитото с пясъчно одеяло тяло. Това активизира кръвообращението и усилва отделянето на пот. Притокът на кислород към тъканите се усилва и подобрява обмяната на веществата в тялото.
Философи и лечители са използвали лечебната сила както на речния, така и на морски пясък.
Научно въздействието на „пясъчните вани“ описва през 1889 г. руският лекар Николай Парийски, който пише дисертация на темата и слага научните основи на метода.

Как да го приготвите

През лятото на брега на морето всеки може да си приготви легло от пясък . Слънчевите лъчи го загряват до 50 градуса.
То трябва да е по размер, а главата задължително да остане на сянка.
Преди да се заровим в пясъка, тялото трябва да е сухо. Под главата слагаме кърпа, а на челото - хладен компрес. 
Тялото се покрива със сух и топъл пясък, който се трупа отгоре, но не повече от 5-6 сантиметра. Слоят на корема не бива да е по-плътен от 1-2 см. Областта на сърцето остава без пясък.

Възрастните могат да останат в пясъчното легло половин час, а децата – 15 минути, не повече.
Пясъкът “попива” градусите, задържа ги и бавно ги дава на тялото, като масажира нежно кожата и тъканите.

Ползата

Сухият, нагрян до 40 градуса пясък, загрява бързо и равномерно – активизира кръвта, а оттам и всички процеси в тялото. Потта се отделя активно и така слоят, който е най-близко до кожата се мокри и охлажда и стига до 37-38 градуса, докато в горните слоеве може да е доста повече.  
Песъчинките леко дразнят кожата – ръбчетата им нежно я масажират. Отделяната пот влиза във взаимодействие с тях – а те са амалгама от силиций, калций и манган.
Реакцията освобождава въглероден двуокис, който покрива тялото като филм. Той активизира доставката на кислород до тъканите и стабилизира обменните процеси.
Механическият натиск на пясъчното одеяло действа на кръвоносните и лимфни съдове и дразни нервните окончания. Топлият пясък отпуска и вика съня. В пясъчната вана температурата на тялото се покачва с 0,3 до 0,6 градуса, а пулсът се ускорява с 6-12 удара в минута. 
Движението на кръвта и на лимфата се активизира, отделянето на пот се усилва, което води до естествена загуба на излишни килограми. Дейността на бъбреците се облекчава.
Процедурата  отпуска, релаксира, помага при заболявания на опорно-двигателната система, проблеми с обмяната на веществата и травми.

Освен, че е от полза за родителите, тя ще забавлява поне 30 минути децата, докато приготвят сух пясък и покрият с него мама или татко.

Новите родители