Бъдещето на разплащанията в брой отново влиза във фокуса на „Точка на кипене“ – поредицата дебати, организирани от списание „Мениджър“. Заради големия интерес от 2021 г. темата "За или против кеша" ще има ново издание – на 27 септември в Литературен клуб „Перото“ – НДК, с начало 14.00 часа.

Два противникови отбора отново ще представят своите аргументи по темата. Те ще имат време по часовник да изложат своите позиции. Ще отговарят на конкретни въпроси и ще трябва да мотивират публиката, която чрез гласуване онлайн ще избере най-убедителния отбор. 

В миналогодишното издание на дебата Левон Хампарцумян, председател на Българския форум на бизнес лидерите и финтех експертът Стойчо Недев, защитаваха плащанията в брой. Противниковият отбор бе представен от Детелина Момчева, икономически директор на Settle България и Димитър Продански, член на управителния съвет на Management Financial Group.  

Участниците изложиха различни аргументи “за” и “против” кеша. В големия бизнес рядко се правят плащания в брой. Фактор са и културните различния в отделните държави. От друга страна кешът дава право на избор, смята се за символ на свобода и алтернатива. Плащането в брой обаче е важно и удобно за много бизнеси - от кварталните магазинчета, през обущарски работилници, фризьорски салони, до търговията с инвестиционно злато и чейндж бюрата. 

Словесният сблъсък бе предшестван от анкета, проведена на сайта Manager.bg. От нея се видя, че преди начало на събитието 59,9% от гласувалите са подкрепяли позицията за кеша. А 40,1% са застанали на страната на отбора против кеша.  По регламент зрителският вот по време на събитието и постигнатата промяна от първоначалните данни, определя отбора победител в дебата. Гласуването на живо се случва чрез анкета, в сайта Manager.bg и социалните мрежи, като важна за крайния резултат е постигнатата промяна в зрителския вот. В първия дебат по темата публиката определи като победител отбора, който представи своите аргументи в защита на тезата „против“ кеша. Словесният дуел завърши с подкрепа от 53,6% против кеша,  след като нашата предварителна анкета сочеше 40,1% в подкрепа на тази позиция. Това е ръст от цели 13,5% . В края на дебата процентите за отбора, защитаващ кеша, достигна 46,4% спрямо 59,9% при първоначалната анкета.

Дебатът За и против кеша vol.2 ще се проведе на 27 септември в литературен клуб „Перото“, НДК, от 14 часа. Форматът дава възможност да се присъедините на място след предварителна регистрация в сайта на събитието или да проследите събитието онлайн във facebook събитието „За или против кеша vol.2“ и в сайта manager.bg . Модератор на дебата ще бъде Илия Вълков, зам.-главен редактор на списание „Мениджър“.