Япония е наистина впечатляваща страна. Спор няма. Японският народ не престава да ни изненадва със своята устойчивост, самоконтрол, стремеж да живеe в синхрон с природата, както и със своето чувство за единност и национална идентичност. Можем да научим много от него!

Ние, от Obekti.bg, изпитваме дълбоко възхищение към този невероятен народ. Именно поради тази причина решихме да споделим с вас повече за начина, по който японците възпитават своите деца.

Едно от нещата, които вероятно ще ви впечатли, когато посетите Страната на изгряващото слънце, е невероятната степен на разбиране между поколенията. Сякаш японските деца никога не са създавали проблеми в живота си. Една от основните причини за тази идилична ситуация се крие в многовековната традиция, която задължава родителите да държат малките си деца винаги до себе си.

От незапомнени времена японските майки са успявали едновременно ида свършат ежедневните си задължения, и да се погрижат за децата си. През изминалите векове майките са завързвали децата около тялото си с помощта на специални колани. Когато са ги разнасяли напред-назад, те са им говорили, обяснявали са им всичко, което правят. Това е помагало на децата да се развиват, карало е да се чувстват свързани с ежедневието на своето семейство още от малки. В резултат на това малчуганите са се научавали да говорят, още преди да проходят.

Дори днес майките взимат децата със себе си, когато им се налага да излязат по работа – мъничето винаги е привързано за към гърба или гърдите й.

Обикновено едно дете в Япония прекарва първите три години от живота си вкъщи със своята майка. След това тръгва на детска година. Съществуват детски ясли, но повечето родители предпочитат да се грижат за своето поколение у дома. Освен това – не е приемливо за едно семейство да оставя децата си на техните баби и дядовци.