Помните ли, когато в началото на тази година Джордж Р. Р. Мартин заяви, че очаква „Ветровете на зимата“ (The Winds of Winter) – шестата книга от фентъзи епоса „Песен за огън и лед“ - да излезе до края на 2017 г.?

За кратък момент сърцето ви се изпълни с надежда – най-накрая ще разберете какво става в любимата си поредица. Ох, мои наивини мили летни деца...

На 22 юли писателят разказа малко по-подробно в своя блог за прогреса на проектите си. Първо – добрите новини. Мартин почти е завършил „Огън и кръв“ (Fire and Blood) първият от общо двата тома, посветени на пълната история на рода Таргариен. Той очаква да излезе на пазара „в края на 2018 г. или в началото на 2019 г.“.

А сега – не чак толкова добрите новини. Мартин не е сигурен дали „Ветровете на зимата“ ще излезе преди или след „Огън и кръв“. Това означава, че съществува вериант, в който шестата книга от „Песен за огън и лед“ да се появи чак в началото на 2019 г.

Да, забавянето е разочароващо, но в никакъв случай изненадващо.

"Мисля си обаче, че през 2018 г. ще ви предложа поне една книга за Вестерос. А кой знае, може и да са две...", допълва писателят.

Дали?