Най-старият текст на древен баски език, известен до момента, е открит в северната автономна област Навара, предаде АФП. 

Той е изписан върху бронзова ръка на повече от 2000 години, съобщиха местните власти и научна организация. 

Пет думи са на т.нар. "vascon" - езикът, говорен от жителите на региона по онова време и предшественик на съвременния баски. Ръката, датираща от 1-ви век пр.Хр., е намерена през юни 2021 г. под руините на замък в Ирулеги, югоизточно от Памплона, столицата на Навара. Тя е била окачена на вратите, за да пази от нещастия.

Първата дума е идентифицирана като "sorioneku", която с лека вариация се използва и днес в езика, използван от баските. Тази дума означава "на късмет, щастлив".

Преводът й е "историческа стъпка от първостепенно значение", както от археологическа, така и от лингвистична гледна точка, обясни Мария Чивите, регионален ръководител на автономната област Навара, пише БТА. “Това е най-старият, а също така и най-дългият документ, написан на този език от онова време”, казват от научното общество "Арансади" в прессъобщение. В него се добавя, че това откритие е дошло „за да потвърди използването на писменост от бившите жители на този регион“.

Според експерти откритата бронзова ръка "удостоверява използването на … езика в географската област, където е открита, още в началото на 1-ви век пр. Хр".

Значението на останалите четири думи върху бронзовата ръка все още не е известно, отбелязва АФП.