Антрополози разкопаха останките от неандерталска спалня, разположена в пещерата Ескийеу в Кантабрия, Испания. Изглежда, кореняците европейци са били ценители на домашния комфорт, защото са притежавали сламени легла и приятно огнище, което да топли краката им в дългите зимни нощи. Интериорният дизайн датира отпреди между 53 хил. и 39 хил. години, в периода на късния плейстоцен.

Чистите и екологично настроени неандерталци са подменяли ложетата си на всеки няколко месеца и са поддържали огъня с употребената слама.

Според ръководителя на експедицията Дан Кабанес от института по археология „Кимел” сламата е използвана и за канапета през деня. „Имали са навика да живеят удобно около огнището”, смята той. Събраните артефакти показват и че жителите на пещерата са готвили, вечеряли и изработвали каменни сечива в своеобразния апартамент.

Неандерталците се очертават като бонвиваните на праисторическата епоха – като истински хедонисти те са предпочитали за живот и днешните луксозни курорти по крайбрежието на Испания и Френската Ривиера.