Търсенето на работа само по себе си е работа. Това винаги е била трудна задача, при която трябва да продадете най-добрите си карти, играейки си с вашето самочувствие и да разберете, че понякога няма ясна причина, поради която сте били отхвърлени като кандидат за дадена работа и не бива да го мислите повече. В някои сектори винаги изглежда много трудно да влезете, а по време на пандемията от коронавируса това може да изглежда практически невъзможно.

Коронавирусната криза доведе до унищожаването на почти един милион работни места само за две седмици след обявяването на извънредното положение. През юли цифрата се влоши и Испания унищожи малко над 1 милиард работни места в сравнение с първото тримесечие, показват данни, публикувани от Националния статистически институт на Испания. Не трябва да забравяме, че в момента повече от 800 000 души остават включени в програмата за временно регулиране на заетостта (ERTE) и рискуват да не възстановят работата си, често свързана с туризма, който в този момент търпи загуби.

Според данните на вторият барометър на Infojobs 60% от испанците се страхуват да не загубят работата си в момента. Но не трябва да забравяме, че Испания не е единствената държава, в която се очертава драмата с унищожаването на работни места. Коронавирусът нанесе тежък глобален, икономически и здравен удар, от който ще бъде трудно да се измъкнем. А междувременно съвети за намиране на работа в тези тежки времена валят от всички страни.

Ако някога сте били уволнявани от работа, вероятно знаете тази смесица от срам и страх, която възниква, когато трябва да оправдаете случилото се в миналото пред бъдещия си работодател. Понякога експертите съветват да подготвите „малка история“ на мотива.

„Ще трябва да подготвите интервюто си по-задълбочено и с по-голямо внимание. Не лъжете, но не го съобщавайте и доброволно“, съветва пред Harvard Business Review Клаудио Фернандес-Араоз, старши съветник в глобалната фирма за търсене на изпълнителни директори Egon Zehnder.

„Да кажем, например, че уволнението ви се дължи на личен сблъсък с вашия мениджър. Помислете какво означава това за колегите, с които бихте искали да работите и за средата, от която се нуждаете, за да процъфтявате. Винаги е въпрос на обстоятелства. Ако сте агресивни и конкурентоспособни, може да не се впишете в дадена организация, но пък има много места, където бихте се считали за актив. Трябва да разберете какъв тип компания ще работи за вас“, добавя Фернандес-Араоз.

„Търсенето на работа никога не е лесно и може да бъде още по-нервно, след като вашата увереност е преминала през машината. Естествено е да се чувствате леко напрегнати“, казва пред Harvard Business Review Джон Лийс, стратег на кариерата и автор на книгата „Кодът на успеха“. „Нямате представа колко информация за вас има извън това, което излъчвате“, казва той и съветва преди да започнете търсенето на работа, да разберете защо предишният ви работодател ви е уволнил. Това ще ви помогне да разберете пред колко голям проблем сте изправени и какво ще трябва да направите, за да успеете на пазара на труда.

„Кандидатите не искат да чуят това, но често излизат на пазара твърде рано“, казва Лийс. Ако се поставите пред вземащите решения на високо ниво, преди да изкарате тъгата, гнева и огорчението от системата, рискувате да „изтече емоционална информация“, която може да навреди на вашата репутация, казва още той.

„Има ясно правило, никога не лъжете. Включете в автобиографията си периода на безработица, ако наистина мислите, че няма причина да го криете. Не сте сами, милиони други хора са загубили работата ви по време на пандемията, така че хората ще ви разберат“, споделя пред „Ню Йорк Пост“ Грег Джангранде, който има над 25 години опит като главен изпълнителен директор по човешки ресурси.

Източници: elconfidencial.comnypost.com и hbr.org

Превод и редакция: Нели Тодорова / Мениджър Нюз