Свързваме думата „издръжливост“ с образа на човек, който се бори с най-различни проблеми и премеждия, било то възстановяване от тежко нараняване, борба за оцеляване в пустошта или пък дори стремеж за реформа на корумпирана система.

Истината е, че упоритостта и устойчивостта на човека може да се разкрие в много по-малки, трудно доловими реакции и жестове, а не в толкова екстремни ситуации. Всеки може да бъде „издръжлив“, достатъчно е да покажете желание и възможност да се изправите на крака след тежки и болезнени преживявания.

От Business Insider вярват, че тази човешка черта е ключът към успеха. Те споделят 11 знака, които показват дали човек е издръжлив - проверете дали е така при вас:

1. Не избягвате отговорност

Устойчивите хора не обвиняват останалите за техните проблеми и не търсят външни фактори, с които да извинят своя провал. Те изграждат силно чувство за лична отговорност, което им позволява да се изправят директно срещу своите проблеми, вместо да се отдадат на отчаяние и депресия.

2. Не се оплаквате

От време на време всеки от нас се нуждае от отдушник, за да се освободи от натрупаните негативни мисли и чувства. Издръжливите хора обаче знаят, че продължителното оплакване не води никъде. Устойчивостта е свързана с позитивното отношение и поведение.

3. Познавате себе си

Ако сте изправени пред бурни времена, добре е да познавате себе си и да вярвате във вашите възможности. Устойчивите хора се стараят да бъдат внимателни и да развиват своето самосъзнание.

4. Осъзнавате докъде се простират вашите граници

Ключът към издръжливостта се крие в приемането на факта, че вашите възможности не са безгранични и че вие не сте перфектни. Важно е да осъзнаете вашите силни и слаби страни, за да може да се адаптирате в по-сложните ситуации.

5. Не се страхувайте да помолите за помощ

Всеки упорит човек знае, че молбата за помощ няма нищо общо с просенето. Дори и най-успешните хора имат нужда от помощ от време на време. Смелостта, нужна, за да потърсим тази помощ, е неразделна част от издръжливостта.

6. Не се отдавате на самосъжаление

Да се отдадете на самосъжаление е възможно най-лошото нещо, което може да направите. Издръжливите хора знаят кога е времето за скърбене и кога трябва да продължат напред.

7. Не се сравнявате с другите

Всеки има свои собствени, лични битки и свое собствено разбиране за успех. Сравнението с вашия съсед или приятел е напълно безсмислено, дори и вредно.

8. Намирате забавното в абсурдните ситуации

Понякога, животът може да бъде ужасен, но това не означава, че трябва да се откажете от чувството си за хумор. Самоиронията и възможността да се смеете на странната, объркана и болезнената природа на нашата реалност могат да бъдат от полза, когато трябва да се справите с трудни ситуации.          

9. Знаете, че не всичко може да бъде планирано

Човек никога не знае какво може да му се случи във всеки един момент. Издръжливите хора примат този факт и са готови да бъдат гъвкави. Ако сте концентрирани само над един план и път за развитие, вие се озовавате в една изключително уязвима позиция, която ви предразполага към провал, при най-малката промяна.

10. Изграждате система за поддържане

Устойчивите хора обикновено не са вълци единаци. Те изграждат мрежа от доверени хора, на които може да разчитат, когато са изправени пред трудни времена.

11. Можете да се грижите за себе си

Устойчивостта не се свързва само с пречките и препятствията. Ако искате да станете достатъчно силни, за да се справяте с тези трудности, трябва да се грижите за себе си и за вашето добро физическо и психическо здраве.

Източник: Мениджър Нюз