Преди да стане популярна тема, психологическата устойчивост е била обект на редица научни изследвания.

Историята на това понятие е удивителна и добре разказана от статията на Мария Конникова в New Yorker, а ползата от усвояването на това ценно качество е огромна.

Устойчивостта се свежда до това как възприемаме негативните събития в живота си, своята роля в тях и това какво означават те за нас.

„По-рано писах за изследванията на Мартин Селигман, психолог в университета на Пенсилвания, пионер в голяма част от областта на позитивната психология. Селигман открива, че когато хората се научат да променят обяснителните си схеми от вътрешна към външна (“Лошите събития не са моя вина“), от общи към конкретни (“Това е едно отделно нещо, а не сигнал, че нещо като цяло не е наред с живота ми“), от трайни към временни (“Мога да променя ситуацията, вместо да предположа, че е постоянна”), това ги прави по-устойчиви психологически и по-малко склонни към депресия.

Изглежда, че наистина с времето можем да усвоим когнитивните умения, които са в основата на устойчивостта и да постигнем психологическа устойчивост там, където по-рано я е нямало.

За съжаление обратното също може да е вярно. „Можем да станем по-малко устойчиви, или по-малко склонни да бъдем устойчиви. Можем много лесно да сами да си създаваме стресиращи фактори или да ги преувеличаваме в съзнанието си. Това е опасността на човешката ситуация“. Човешките същества са способни да се тревожат и да зациклят над негативното. Можем да вземем нещо незначително, да го раздуем в главите си, да се връщаме към него отново и отново, и да се докараме до лудост, докато не повярваме, че това дребно нещо е най-важното, което някога се е случило.

В някакъв смисъл това е самоизпълняващо се пророчество. Вижте неприятното събитие като предизвикателство, и ще видите как ставате по-гъвкави и по-способни да се справите с него, да продължавате напред и да израствате. Фокусирайте се върху него, вижте го като заплаха и потенциално травмативното събитие се превръща в сериозен и траен проблем. Ставате по-малко гъвкави и по-склонни да бъдете засегнати от негативното.“

Източник: Boing Boing