Изследвания, проведени в последните години, доказват, че дори и изкуствената усмивка помага на организма да се възстанови след стресово преживяване.  

Известно е, че усмивката влияе позитивно на емоциите. Тара Крофт и Сара Пресман от Канзаския университет в САЩ експериментално модифицират типовете усмивки, за да изследват какво влияние оказват върху стреса.

Има два вида усмивки. Стандартни – в оформянето им участват мускулите около устата, и „истински” или Дюшенови – наречени така на името на своя откривател Бенжамен Дюшен дьо Булон – те включват и мускулите около очите.

Психолозите събират три групи доброволци. Във всяка от тях се упражнява различно изражение на лицето – неутрално, стандартна усмивка или Дюшенова усмивка.

Половината участници не са инструктирани да се усмихват, а просто да държат в устата си пръчици за хранене. Така лицевите мускули оформят усмивка, без човекът да го знае.

След тренировъчната фаза доброволците са поканени да изпълнят няколко задачи, без да знаят предварително, че те ще са трудни или неприятни. Има и от двете: да проследят фигура в огледало с по-малко използваната от тях ръка и да потопят ръка в ледена вода. Това е достатъчно, за да предизвика стресова реакция в човешкия организъм.

Усмивката влияе върху физическото състояние, сочат резултатите. Усмихнатите участници (най-вече с т. нар. Дюшенови усмивки, но дори и тези, които просто са държали пръчици между зъбите си) имали по-ниски сърдечни честоти в сравнение с хората, упражнявали неутрални физиономии. Усмивката намалява реакцията на стрес в организма, независимо от това дали се чувстваме щастливи или не, заключават психолозите.

Следващия път, когато попаднете в задръстване, може да опитате да се усмихнете за момент.