Казват, че човек е изпълнен от онези мисли и емоции, върху които е решил да съсредоточи вниманието си. Съответно когато ситуацията излезе извън контрол и изглежда, че не знаете „откъде да започнете“, само търпението и известната доза оптимизъм ще ви помогнат да се справите с проблема без фатални последици.

Ако обаче изберете негативизма, това може да доведе до ненужен емоционален дисбаланс и да предизвика още повече стрес, тревога и гняв.

Спокойната усмивка ще ви помогне да постигнете повече

В повечето случаи конфликтите избухват между близки хора. В подобни ситуации има две възможности – или губим самообладание, или се опитваме да рационализираме случващото се.

Изборът в полза на едното или другото зависи от способността ви да контролирате собствената си импулсивност и да бъдете възможно най-внимателни. Ще бъде много по-правилно да се използва откритостта на ума, която ще "успокои вълните".

"С усмивка е по-лесно да постигнете това, което искате, отколкото с меч",  Уилям Шекспир.

Въпросът не е, че в спора някой ще спечели, а в това, че някой ще загуби. Урок, извлечен за тези, които са действали по-балансирано, би бил по-полезен.

Спокоен диалог, навременна усмивка и спокойно поведение в отговор на агресия със сигурност ще бъдат полезни в други ситуации в бъдеще. Ето защо казваме: „Ако искате да постигнете нещо, усмихнете се.“

Гневът е пътят към нищото

Гневът води до безнадеждни ситуации. Той пречи на слушането ни и това да чуем важни подробности, не позволява да разберем другите и да бъдем разбрани от тях. Когато се ядосваме, вече не виждаме нищо, освен собственото си его.

"Да се ​​ядосаш е като да вземеш горещ въглен, за да го хвърлиш на друг човек. Единственият, който се изгори, сте вие​”, Буда

Гневът замъглява ума на човека, принуждавайки го да повярва, че грешката му е невъзможна. И може дори да не осъзнава, че спечелването на битка няма да му донесе нищо, защото не знаеш какво мисли противникът му или защото в крайна сметка ще повярва в лъжа.

Спокойно решение на трудна ситуация

От друга страна, този, който се усмихва на фона на трудностите, е по-настойчив от този, който е ядосан. Такъв човек разбира, че размисълът и анализът са най-лошите врагове на арогантността и грубостта, често генерирани от гняв.

Освен това той натрупва ценен опит в намирането на решения на проблемите, като открива толерантност. Много е важно да можем да слушаме и уважаваме мнението на някой друг, което е различно от нашето, както и да помним, че всички правим грешки.

Способността да се контролирате в трудни моменти помага да се справите със своите изблици на ярост. Става въпрос за това да се научите как да управлявате тези импулси възможно най-ефективно.