Повечето от нас знаят, че тренировките са полезни за здравето, но много хора смятат, че са нужни различни видове сложни упражнения и фитнес уреди, за да тренира ефективно. Ново изследване показва, че и най-обикновените упражнения, които можем да правим вкъщи, носят огромни ползи за здравето.

Упражненията, които използват само тежестта на тялото като коремни преси и лицеви опори намаляват риска от преждевременна смърт не по-малко, отколкото вдигането на тежести и други фитнес упражнения. Изследването обхваща 80 хиляди души над 30-годишна възраст, живеещи във Великобритания в периода от 1994 и 2008 г., проследени за период от 9 години.

В края на този период е изчислен риска от преждевременна смърт и неговата зависимост от физическата активност. 150 минути физическа активност седмично – силови тренировки или аеробни упражнения като енергично ходене (или 75 минути по-интензивни, като бягане) имат сходен ефект – намаляват риска от ранна смърт с 16 – 18% в сравнение с липсата на физическа активност. Силовите тренировки със собствено тегло (като лицевите опори) били напълно равносилни на тренировките с фитнес уреди.

По отношение на риска от смърт вследствие на ракови заболявания, при хората, правещи силови упражнения, той е много по-нисък – до 31%.  Аеробните упражнения не го намалят. По отношение на риска от смърт вследствие на сърдечни заболявания преимущество имат аеробните упражнения, които го намаляват с 21%.

За да намалят възможността за алтернативни обяснения, учените изолират фактори като възрастта, пола, здравния статус, затлъстяване, начин на живот (тютюнопушене, алкохол, хранене), образование, психично здраве и участие в други физически дейности, например домакинска или друга физическа работа.

Изводът от изследването е, че упражненията, трениращи мускулната сила, водят до значителни ползи за здравето, които поне толкова важни, колкото ходенето, карането на колело и други аеробни активности. Когато избираме физическа активност е важно доколко ще можем да я включим във всекидневието си и да се придържаме дългосрочно към нея – именно това прави упражненията със собствено тегло толкова привлекателна опция – те са достъпни, лесни за изпълнение и не изискват специално оборудване.

Източник: Science Alert