Умеете ли да слушате?

14 септември 2018 г., 13:00
2258

Снимка: Shutterstock

Проучвания сочат, че само около 10 процента от хората слушат ефективно.

Толкова се разсейваме от какафонията от известия от телефоните, растящите списъци със задачи, че все по-трудно се концентрираме, за да чуем човека срещу нас.

И дори когато технологиите не ни разсейват, достатъчни са мислите ни.

Често си мислим, че слушаме, докато всъщност само се чудим как да се намесим, за да разкажем своята история, да предложим съвет или да изразим преценка – с други думи, не слушаме, за да разберем, а слушаме, за да отговорим.

Акивното слушане е важно умение и един от най-добрите начини да се свържем с друг човек. Добрата новина е, че това умение може да се подобри с малко усилие.

По думите на професор Хенри Ноуен:

„Слушането е много повече от това да позволиш на някого да говори, докато чакаш възможност да отговориш... Красотата на слушането е в това, че хората, които биват слушани, започват да се чувстват приети, започват да приемат думите си по-сериозно и да откриват истинското си аз. Слушането е форма на духовно гостоприемство, чрез което каните непознатите да ви станат приятели.“

Има много начини да станете по-добри слушатели. Ето 5 от тях.

1. Практикувайте

Следващото упражнение отнема само четири минути, но ще ви подготви за това какво е усещането да слушате активно, така че да може да го приложите във всекидневните си взаимоотношения. Намерете доброволец. Застанете един срещу друг без никакви разсейващи фактори освен часовник и таймер (ако е телефон, нека е в самолетен режим).

В продължение на две минути един от вас ще говори, отговаряйки на някакъв въпрос, докато другият слуша. Ако сте този, който слуша не отговаряйте изобщо в продължение на тези две минути, но не се притеснявайте да отговаряте с изражения, жестове и кимване с глава. Идеята е да слушате думите заради самото слушане, а не за да отговорите. В следващите две минути разменяте ролите. Въпросът, който може да използвате, е „Как си?“

2. Започнете с откритост и приемане

Много от нас по навик оценяват това, което им казват и мислят какъв съвет да дадат, докато слушат другия да говори. Ако избегнете следните няколко неща, това ще ви помогне да се концентрирате повече върху това какво казва другия човек, а не върху вашето тълкуване. Преди да започнете разговор, задайте си следните въпроси:

  • Мога ли да присъствам изцяло и да слушам задълбочено?
  • Мога ли да се въздържам да оценявам това, което другият ми казва?
  • Мога ли да се въздържа да давам съвети?
  • Мога ли да се опитвам да не тълкувам преживяванията на другия човек?

3. Бъдете внимателни, но отпуснете очи

Идеята на активното слушане не е да се напрягате или да се концентрирате прекалено, а да осъзнавате какво казва говорещият по естествен и фокусиран начин. Най-добре е да блокирате разсейващите фактори – околните звуци и дейности – които могат да привлекат вниманието ви. Ако начина на говорене или акцента на някого започне да грабва вниманието ви, насочете се обратно към думите.

4. Слушайте както думите, така и мълчанието между тях

Много от нас не обичат паузите и това, което наричаме „неловко мълчание“. Но в тези паузи можем да разъждаваме върху смисъла на това какво е казал другият човек. Опитайте да накарате мозъка си да не блуждае през тези мигове тишина. Може самата пауза да има значение.

5. Задавайте отворени въпроси

Когато усетите, че е подходящо, задавайте отворени въпроси като „Как ти се стори...?“, „Как се почувства...?“, „Какво мислиш за...?“ Това ще направи разговора по-добър и ще ви позволи да получите още информация.

Всеки има нещо да каже, някаква история или думи, от които можем да научим нещо. Слушайте – слушайте онези около вас – независимо дали са ви близки, или са нови лични или професионални познати. Никога не знаете къде ще ви изведат нечии думи.

Източник: Psychology Today

Коментари