Как реагирате, когато в последния момент плановете ви рухнат или неочаквано събитие разтърси живота ви? Спомнете си последния път, когато пред вас се изправи наглед непреодолима трудност. Рекацията ви показва как гледате на препятствията в живота като цяло. Според една психологическа теория

Хората попадат в три категории, когато са изправени пред криза – независимо дали голяма или малка, пише д-р Сюзан Дегс Уайт за Psychology Today.

1. Кършите ръце

Чувствате ли се неспособни да се справите с промените в живота ви и света около вас? Чувствате ли, че просто не разполагате с необходимото, за да се справите с дадена криза?

Ако сте отговорили с „да“ на тези въпроси, вероятно сте човек, който се чувства смазан от промяната или изчаква встрани, за да види как другите ще се справят с проблема или ви спасяват. Изпадате в „кризисен модус“ или „паник режим“ независимо колко управляем може да се окаже един проблем. Този тип хора откликват на кризите с метафорично – а понякога и буквално с – „кършене на ръце“.

2. Въртите палци

Приемате ли, че повечето проблеми са „чужди проблеми“? Гледате ли така леко на живота, че да игнорирате всички дребни неща, докато не прераснат в Големи Неща?

Ако сте отговорили с „да“ на тези въпроси, вероятно сте човек, който стои отстрани, без изобщо да си дава сметка, че уволнението от работа е близо или че партньорът му обмисля да се раздели с него.

Рядко осъзнавате, че всъщност има проблем, който е нужно да се реши, и вероятно се носите по житейския си път, без да регистрирате нуждите на хората около вас.