Когато трябва да реагирате на неочаквана промяна в плановете или катаклизъм, разтърсващ познатия ви свят, какво сте склонни да правите? Спомнете си последния път, когато сте били изправени пред труден проблем, конфликт за разрешаване или криза за преодоляване. Как реагирахте?

Отговорът ви показва как гледате на препятствията в живота като цяло. 

Какъв тип човек сте?

Изглежда хората попадат в три категории, когато са изправени пред криза – голяма или малка. 

Има хора, които:

  • Кършат ръце
  • Въртят палци
  • Запретват ръкави

Кършите ръце

Чувствате ли се неспособни да се справите с промените в живота ви и света около вас? Чувствате ли, че просто не разполагате с необходимото, за да се справите с дадена криза?

Ако сте отговорили с „да“ на тези въпроси, вероятно сте човек, който се чувства смазан от промяната или изчаква встрани, за да види как другите ще се справят с проблема или ви спасяват. Изпадате в „кризисен модус“ или „паник режим“ независимо колко управляем може да се окаже един проблем. Този тип хора откликват на кризите с метафорично – а понякога и буквално с – „кършене на ръце“.

Въртите палци

Приемате ли, че повечето проблеми са „чужди проблеми“? Гледате ли така леко на живота, че да игнорирате всички дребни неща, докато не прераснат в Големи Неща?

Ако сте отговорили с „да“ на тези въпроси, вероятно сте човек, който стои отстрани, без изобщо да си дава сметка, че уволнението от работа е близо или че партньорът му обмисля да се раздели с него.

Рядко осъзнавате, че всъщност има проблем, който е нужно да се реши, и вероятно се носите по житейския си път, без да регистрирате нуждите на хората около вас. 

Запретвате ръкави

Вярвате ли, че всеки, който не е част от решението, е част от проблема? Гордеете ли се, че „давате своя дял“ или че помагате на другите, когато можете? Ако сте отговорили с „да“ на тези въпроси, вие осигурявате лидерство за околните и вероятно сте високо ценени от хората, с които живеете или работите.

Както се казва, когато „играта загрубее“, силните запретват ръкави. Когато се явят предизвикателства, хората, които се хващат на работа, вместо да стоят отстрани, се превръщат в лидери сред нас. 

Макар че не винаги се знае какво точно трябва да се направи, хората, които са готови да запретнат ръкави и да се хванат на работа, обикновено имат нужната увереност да решат кой е най-добрият начин да помогнат или да приемат напътствия от другите.

Тези хора нямат нужда да ги възприемат като експерти, но имат желание да направят, каквото трябва да се направи, за да се разреши даден проблем. Те могат да приемат ролята на лидер, но могат да приемат ролята и на подкрепящия съотборник.

Не винаги техните решения ще са най-добрите, защото имат най-добри идеи, но те ще искат да споделят бремето и да допринесат за намирането на работещо решение. 

Не всеки е длъжен да предложи най-добрия отговор или най-ефективната реакция в момент на криза, но всеки от нас може да даде своя принос в навиването на ръкави и хващането на работа. Всеки от нас може да бъде по някакъв начин герой, ако иска да е част от решението и да обедини сили с другите, за да преодолее препятствията – на работа, у дома, в общността. 

Д-р Сузан Дегс Уайт за Psychology Today