Геният, който отказва да получи 1 милион долара.

Григорий Яковлевич Перелман, роден на 13 юни 1966 година, е изтъкнат руски математик, първи доказал хипотезата на Поанкаре, една от най-сложните мистерии на хилядолетието (Жул Анри Поанкаре е френски математик, физик, философ и теоретик на науката, един от най-значимите математици на 19. век.).

През 2006 г. е удостоен с престижния Филдсов медал (отличие, присъждано всеки 4 години от Международния математически съюз на математици до 40-годишна възраст за особени постижения в областта на математиката), но отказва да го получи.

Списание „Сайънс“ високо оценява труда му и нарича доказването на теоремата на Поанкаре научен „пробив на годината“, като това е първата работа по математика, заслужила такова звание.

През 2007 година британският „Дейли Телеграф“ публикува списък на „100-те живи гении“, в който Григорий Перелман заема 9-о място.

През март 2010 година американският Математически институт „Л. Клей“, Кеймбридж, му присъжда премия в размер на 1 милион американски долара за доказване на хипотезата на Поанкаре, което се превръща в първото в историята присъждане на премията за решаване на задача от Задачите на хилядолетието. През юни 2010 г. Перелман обаче не се появява на математическата конференция в Париж, когато се предполага, че би трябвало да получи наградата си, а на 1 юли 2010 г. публично заявява отказа си от премията.

За самата хипотеза може да прочетете тук:

https://nauka.offnews.bg/matematika/hipotezata-na-poankare-poslednata-reshena-nereshima-zadacha-750.html

Харвардският университет настоява да изпрати биографията си, но той отказва.

По-късно обаче той приема парите и дарява цялата сума на дом за деца, лишени от родителски грижи.

През 2002-2003 г. Григорий Перелман публикува своите три известни статии в Интернет, в които обобщава оригиналния си метод за решаване на проблема на Поанкаре:

    1) Формулата на ентропията за потока на Ричи и нейните геометрични приложения

    2) Поток на Ричи с операция на три колектора

    3) Крайно време на екстинкция за решенията на потока на Ричи върху някои три многообразия

Приема поканата да посети редица американски университети, където прави поредица от презентации за работата си в доказването на проблема на Поанкаре.

Ако го видите на улицата, бихте могли да го помислите за клошар. Скромен, премерен, далече от светлината на прожекторите и суетата на славата.

В момента е на 57 години, живее в уединение, известен е с ексцентричността си, както и с факта, че не дава интервюта, смята се, че продължава да живее в Санкт Петербург в апартамент с майка си. Според други слухове е приел работа в шведска фирма и прекарва голямата част от годината в Швеция.

„Знам как да управлявам Вселената. Кажи ми защо трябва да бягам след един милион?” (Григорий Перелман)