Умът на тези, които възприемат света със скоростта на мисловните реакции, които са имали преди преди 12 г., реагира и предлага решения толкова бързо, колкото го е правил преди 12 г., пише „Дейли Мейл”, цитирайки американско изследване.

Досегашните проучвания доказаха, че позитивното мислене е полезно за физическото здраве. Както и обратното - че песимистите имат по-високо кръвно налягане, страдат от повече болести и имат по-къс живот. Новото в изводите на учените от Университета Пърдю в Идиана, САЩ е, че не само физическото, но и психическото здраве на младите по дух е по-добро.

Експериментът на Университета започва преди 10 г., когато изследователите правят наблюдение над здравословното състояние и бързината на умствените реакции на 500 доброволци. Тогава участниците са на възраст между 55 и 74 г. Днес, десетилетие по-късно, се оказва, че мъжете и жените, които не обръщат внимание на биологичната си възраст, реагират с ума си така, сякаш са по-млади и на години. 

Резултатите от американското изследване сочат още, че игрите, пъзелите и загадките, които са гимнастика за ума, действат благоприятно на психиката и забавят менталното стареене.

За в бъдеще учените ще се съсредоточат върху въпроса за причината и следствието, т.е. дали доброто здраве и щастието определят добрите когнитивни способности на възрастните или обратно.