Пръстта може да служи като своеобразен щит от паразитите и токсините. Ако включвате по малко пръст или глина в менюто си, това ще се отрази добре и на стомашно-чревния ви тракт. Така поне смятат американски учени от университета "Корнел", които проведоха мащабни проучвания в страни, където геофагията - храненето с пръст, е често срещано явление. 

Учените анализирали данни от мисионери, лекари, изследователи и антрополози от целия свят и събрали над 480 културни варианти на геофагията. Според данните им, "земната диета" е най-често срещана сред хора, в чийто организъм има недостиг на полезни вещества като калций, желязо или цинк. Една от хипотезите на американците е, че хората прибягват до странното лакомство, когато имат анемия и инстинктивно търсят да снабдят тялото си с желязо от почвата. 

Най-вероятната причина за геофагията обаче е, че хората ядат пръст, за да защитят стомаха си от токсини, паразити и патогени. Тази практика се среща най-често при жени в ранна бременност и при деца преди пубертета. И двете групи са особено чувствителни към болести и паразити.

Практиката е особено често срещана в тропическите региони, където изобилстват микробите, пренасяни чрез храната. "Ясно е, че геофагията е широко разпространена и се прави по време на рискови периоди от живота, както и в екологични условия, които изискват определена степен на защита", обясни авторът на проучването Сера Йънг. 

Според предишни проучвания, яденето на пръст, особено в детска възраст, наистина засилва имунната система и предпазва организма от нежелани реакции. Идеята дори не е нова. Първият документиран случай на употреба на пръст като храна и лекарство, е записан от античния лекар Хипократ преди повече от 2000 години.