Учени разработиха най-ефективната техника за съхранение на данни досега, с нов метод за ДНК-кодиране, която доближава теоретичния максимум за информацията, съхранявана в един нуклеотид. 

Използвайки алгоритъм, наречен DNA Fountain, учените успяват да съберат шест файла в един единствен отрязък от ДНК – включително кратък филм, цяла комютърна операционна система и подаръчна карта за Amazon – и това е само началото. Екипът твърди, че същата техника може ефективно да компресира всички данни в света в една единствена стая. 

ДНК-кодирането не е само страхотен метод за спестяване на пространство. Техниката също така позволява да съхраняваме знания с изключителна издръжливост и дълголетие. За разлика от традиционните технологични носители, които лесно се повреждат с времето. 

„ДНК няма да се износи с времето като касетната лента или CD-тата и няма да изгуби актуалност – ако това се случи, имаме по-големи проблеми“ – казва компютърният учен Янив Ерлих от Колумбийския университет. 

ДНК съхранението като цяло не е нещо ново. За първи път подобна техника е използвана през 2012 г. от екип от Харвардския университет, който успява да компресира книга от 53 400 думи в генетичния код на синтитични ДНК молекули, след което да прочетат обратно данните, използвайки ДНК секвениране. 

Оттогава насетне различни учени се опитват да оптимизират тази техника, като преди година Microsoft заяви, че разполага с метод, който е 20 пъти по-ефективен от предшественика си. 

Сега Ерлих и колегата му Дина Зелински от нюйорксия Genome Centre казват, че тяхната кодираща стратегия е 100 пъти по-ефективна от стандарта от 2012 г. и способна да запише 215 петабайта данни в един единствен грам ДНК. 

1 петабайт може да побере 13,3 години видео с висока резолюция, тъй че ако сега хвърлите презрителен поглед към външния си хард диск, ще ви разберем. 

Вижте още във видеото по-долу.