Когато се навеждат над леглото и се усмихват на новороденото бебче, повечето родители не знаят, че детето им не разбира техните емоции.

Сайтът Bright Side представи едно наистина любопитно изследване, проведено от учени от Института по психология към Университета на Осло, Норвегия, и Университета на Упсала, Швеция, в което участват бебета на възраст от два до три дни.

Изследването показва, че минималното разстояние, необходимо на новороденото, за да различи дали сте щастливи, или ядосани, е 30 сантиметра.

Ако разстоянието се увеличи до 60 см или повече, образът става толкова замъглен, че бебето не може да различи емоциите по лицето.

Учените използвали видео записи на лица, които променяли постоянно емоциите си. Първо показали записите на възрастни, за да е сигурно, че емоциите се разпознават лесно по лицата.

След това същите записи били показани на новородените: тяхната реакция на изражението на лицата във видеото показвала дали виждат образите, или не. Обикновено бебетата имали случайни реакзии към картината, поставена на разстояние над 30 см, но при по-близко разстояние броят на съответстващите реакции се увеличил.

Според проф. Свен Магнусен новородените могат да имитират израженията на лицата на възрастните още първия си ден. Но това не означава, че действително разбират какво означават тези изражения.

Но във всеки случай, запомнете: Ако искате бебчето да ви види, наведете се по-близо.

Ето как ни виждат бебетата на различни разстояния