Учени от САЩ откриха поредица от лимфатични съдове в тялото, които свързват мозъка с имунната система. Връзка, която досега изследователите не са вярвали, че съществува, пише Science Alert.

Откритието може не само да пренапише учебниците, но и да доведе до по-добро разбиране за начините, по които имунната система влияе на мозъка и нашето поведение.

„Наистина не вярвах, че съществуват структури в тялото, за които не знаем – коментира Джонатан Кипнис от Университета на Вирджиния, главен ръководител на проучването. – Смятах, че тялото ни е проучено из основи.“

Новите лимфатични съдове бяха обявени за първи път в списание Nature през юни миналата година. Тогава обаче събитието представляваше интерес основно за учени от сферата на невронауката.

Днес откритието навлезе в медийното пространство, след като екипът показа, че имунната система може да контролира нашето социално поведение именно чрез тези съдове.

Лимфатичната система е изработена от съдове, които пренасят бели кръвоносни телца и други имунни клетки из тялото. Тя изпълнява ролята на връзка между тъканите и кръвния поток и спомага за отстраняването на мъртви клетки и други отпадъчни продукти.

Десетилетия наред обаче учените вярваха, че мозъкът не разполага с каквито и да било лимфатични съдове и няма директна връзка с имунната система. Вследствие на това (както и благодарение на кръвно-мозъчната бариера) се е смятало, че патогените не са могли да навлязат в най-жизненоважния орган в тялото ни.

Миналата година обаче учените показаха, че това въобще не е така. Всъщност, тези съдове просто са се криели в тъканта, покриваща мозъка.