Само хората и човекоподобните маймуни са способни да контролират личните си желания и да изчакват следващо разпределение на ресурсите в името на доброто на цялата група.

Това сочи анализ на американски учени, посветен на въпросите "Откъде е възникнало чувството за справедливост при хората?" и "Как се е зародил протестът срещу несправедливостта?". Съображенията на антрополозите са публикувани в списание Science, издавано в САЩ, съобщава БТА.

След като изследвали редица видове животни Сара Броснан и Франс де Вал открили, че немалко от тях, които живеят в група, явно или прикрито изразяват протест, ако за изпълнението на една и съща задача получават по-малко възнаграждение от останалите им партньори. Изследователите открили, че хората и човекоподобните маймуни са способни да потърпят и да дочакат следващото разпределение на възнагражденията, за разлика от останалите живи същества на света. Правят го, защото предполагат, че в бъдеще имат шанса да получат справедлива награда, сравнима с тази на останалите. 

Броснан и Де Вал установили също, че висшите примати, сътрудничейки с други, са готови да жертват моментната си изгода в името на укрепването на дългосрочни партньорски отношения. Това означава, че са склонни да изчакват и да се въздържат, като продължават да извършват обща работа, разчитайки че ще има бъдеща справедливост и спрямо тях - нещо, което е основано на доверие и не е предварително гарантирано. 

„За да се ползваш от предимствата и ползите на продължителното сътрудничество, трябва не само да мислиш за бъдещето. Трябва да притежаваш мощен самоконтрол, за да не се възмутиш, когато не получиш награда. Много видове правят първата крачка към чувството за справедливост (показват недоволство при нечестната подялба), но само някои стигат до втория етап, когато гледаш на справедливостта от гледна точка на цялата група, в дългосрочна перспектива“, коментира Броснан.

Източник: Мениджър Нюз