Беше време науката да напредне в разбирането защо предменструалният синдром (ПМС) е изключително гадно преживяване за някои жени.

В най-голямото по рода си проучване до момента, учени от Калифорнийския университет в Дейвис откриха връзка между един биомаркер за възпаление и тежестта на предменструалните симптоми, което води до извода, че всичките спазми и подуване може да се дължат на възпаление.

Учените от години знаят, че противовъзпалителните лекарства облекчават менструалните болки – и повечето лекари ги препоръчват в подобни случаи. Но това е първото мащабно изследване, което успява да идентифицира връзката между възпалението и ПМС – и макар да на ранен етап, то може един ден да помогне на учените да открият по-ефективни методи за лечение от това, с което разполагаме днес.

В проучването, обхващащо 2939 жени в САЩ, учените са открили, че тежките предменструални симптоми кореспондират с протеин, известен като hs-CRP – биомаркер за наличието на възпаление в организма. Колкото повече от него има в организма, толкова по-тежки са симптомите – коремни спазми, болки в гърба, повишен апетит, подуване, болки в гърдите. Единствено главоболието е изключение, пишат учените в Journal of Women's Health.

Около 80 процента от жените изпитват някои от симптомите на PMS. И въпреки това е изненадващо колко малко изследвания са посветени на това. В момента най-добрите опции, с които разполагаме за облекчаване на симптомите са ибупрофенът и други разпространени противовъзпалителни и ако случаят е наистина тежък – противовъзпалителното Acidum mefenamicum (DCI).

Както преди време един преподавател по репрудоктивно здраве в Лондонския Юнивърсити Колидж каза в интервю за Quartz, менструалните болки могат като усещане да са силни като при инфаркт и въпреки това и до ден днешен проблемът бива пренебрегнат „защото на мъжете не им се случва“. Затова и не е изненада защо жените астронавти избират по един или друг начин да избегнат менструацията – най-често чрез противозачатъчни таблетки – и лекарите днес смятат, че това е напълно безопасна и разумна опция и за останалите жени, които могат да си го позволят.

Засега това което може да се каже е, че ще облекчите ПМС, ако избягвате всичко, което избягвате, когато имате възпаление, а противовъзпалителните лекарства наистина помагат.   

Източник: Science Alert