В опитите си да облекчат болезнените моменти по време на месечния цикъл,  много жени прибягват до иглотерапия и арома процедури, пият рибено масло и/или китайски чай, някои се опират на хормонална терапия, но…

Приглушаването на болката изисква търпение, и по метода на пробата и грешката можете да намерите това, което действа ефикасно точно на вас.

Може би това, което ви е помагало на 18 години, не върши работа на 25, но има няколко начина да се справите, които вероятно още не сте пробвали:

1. Упражнения

Активните движения са може би последното, което ви се иска да правите, когато ви боли корем, но кардио упражненията действително намаляват менструалните болки. Когато сърдечният ритъм се усилва, тялото освобождава ендорфин, а този хормон ободрява и облекчава.

Ако можете да се заставите да правите кардио гимнастика сутрин, спазмите ще намалеят.

2. Протягане

Когато тялото е пронизано от спазми, просто ни се иска да се завием през глава и да не ставаме от леглото поне няколко часа. Само че това е абсолютно непродуктивно и може да предизвика още повече болка.

Дори само няколко прости асани ще намалят спазмите, но най-важното е да се поддържа равновесие между почивка и движение. Никакъв продължителен застой!

3. Тампони с "трева"

В американския щат Колорадо е разрешено да се използва местното изобретение - вагинални тампони с добавка масло от марихуана. Твърди се, че "тревата" е панацея за женските проблеми, тъй като облекчава спазмите.

В наши условия обаче подобни експерименти са недостъпни, затова и нямаме преки наблюдения как точно действат.

4. Промяна на храненето

Снимка: Guliver / iStock

Храни с високо съдържание на натрий спомагат за задържане на вода в организма и подуват корема, което само влошава неприятните усещания в матката.

Страници