Трябва ли да спрете да носите тампони?

26 септември 2016 г., 10:30
19544

Снимка: Shutterstock

В  Древен Рим правели тампони от вълна, в Индонезия използвали растителни влакна, а японките използвали навита хартия. Първите комерсиални тампони се появяват на пазара през 30-те години на 20. век. Днес жените използват до 12 000 продукти за менструална хигиена през живота си. Но дали няма по-добра опция? Дали не трябва да спрем да използваме тампони?

Въпреки че е съвсем нормален биологичен процес, който са случва при половината от населението на Земята, менструацията често е табу.

Менструалният цикъл започва на всеки средно 28 дни и се повтаря от пубертета до менопаузата. Всеки месец в отговор на репродуктивните хормони прогестерон и естроген, лигавицата на матката се изпълва с кръв и се удебелява, за да се подготви за възможна бременност. Когато не настъпи бременност, нивата на прогестерон спадат и удебеленият слой се отделя. Менструалното течение е комбинация от този удебелен слой и кръвта от артериите в матката. Това е уникална човешка характеристика, тъй като малко други живи същества имат менструален цикъл. При повечето други бозайници – с изключение на човека, приматите, прилепите и очарователната слонска земеровка – eндометриумът (вътрешната обвивка на матката) се удебелява едва след като е настъпила бременността.

По време на менструацията се отделят между 30 и 90 милилитра кръв. 81% от жените използват тампони като основен метод за абсорбиране на тази кръв – понякога в комбинация с превръзки. Тампоните се произвеждат от силно абсорбиращи материи като памук и изкуствена комприна. И макар че памукът и изкуствената коприна са биоразградими, останалата част от тампона не е. Така една жена допринася за произвеждането на 136  кг боклук през живота си.

Тези материали също така осигуряват среда, която бактерията Staphylococcus обича, което може да доведе до рядко, но потенциално смъртоносно заболяване, известно като Синдром на токсичния шок. Тъй като менструалната кръв внася неутрализиращи протеини във вагината, която по принцип е с по-киселинна среда, способността ѝ да убива бактериите намалява. През 1983 г. са били регистрирани повече от 2200 случаи на Синдром на токсичния шок, но до 1997 г. те вече са спаднали само до 7. Спадът се приписва на образованието относно тампоните – например нуждата да се сменят най-малко на 8 часа и да се използват по-слабоабсорбиращи при възможност.

Освен всичко това, тампоните могат да доведат до вагинална сухота и нараняване на кожата, което повишава риска от инфекции.

Средно жените харчат по около 100 долара на година за тампони и превръзки, които в много страни се таксуват като луксозни стоки, въпреки че са основна необходимост. В следствие на протести страни като Канада в крайна сметка добавят тампоните и превръзките към стоките и услугите, които са освободени от данък. Но в много страни с по-ниски приходи високата цена на тампоните кара момичетата да пропускат училище. В Южна Африка 9 милиона момичетата на възраст между 13 и 19 години пропускат училище поради липса на продукти за менструална хигиена или места, където да ги сменят през деня.

Една от алтернативите на тампоните и превръзките е менструалната чашка. Тя представлява съд от неабсорбиращ материал за многократна употреба, в който се събира кръвта. Годишно струва значително по-малко от тампоните и може да се използва в продължение на няколко години. Може да се носи в продължение на 12 часа, което означава, че жените могат да я сменят вкъщи, вместо да им се налага да правят това, докато са на работа или на училище. И значително намалява боклука, който се изхвърля в околната среда.

В едно изследване жени на възраст между 19 и 40, които преди са използвали основно тампони, получават менструална чашка, която да използват в продължение на три цикъла. 91% процента от тях казват, че ще продължат да я използват и я препоръчват на други.

Знаете ли, че... Менструалната кръв може да спаси живота ви. Учените разработват диагностични тестове, които жените могат да използват у дома си за да следят за ранни признаци на рак, репродуктивни заболявания, заболявания, предавани по полов път и ендометриоза с помощта на менструалната кръв.

Освен това стволовите клетки в менструалната кръв са по-мощни от тези, които се откриват в костния мозък. Тези стволови клетки могат да се трансформират в девет типа други клетки. Което означава че менструалната кръв може да осигури потенциално неограничен, лесно достъпен и без етични дилеми – източник на стволови клетки за регенеративната медицина.

От табу и предмет на погнуса, през нещо нормално до потенциално животоспасяващо, цикълът всъщност е нещо удивително. Ако искате да научите любопитни научни трикове, които ще ви помогнат да намалите физическата болка и емоционалния дискомфорт по време на цикъл, посетете видео канала Ask Kimberly – гостуващ в този епизод на ASAP Science.

Коментари