Мозъчна връзка между емоционалното общуване и привличането между хората предполага, че лесно разпознаваемите емоции са ключов фактор, за да изглеждаме по-привлекателни, сочи изследване на германски учени, цитирано от The Telegraph, пише агенция Фокус. Това означава, че ако искаме да сме по-успешни в романтичните си връзки, трябва да избягваме да изглеждаме “загадъчни”, а е важно да показваме възможно най-ясно емоциите си. 

“Хората, които комуникират с други хора, трябва да са в състояние да разберат емоциите и мотивите на партньора си, често без думи”, казват авторите на проучването. “Помолихме доброволци да наблюдават различни хора, изразяващи различни емоции. Установихме, че колкото по-добре мислят участниците, че могат да разберат емоциите на друг човек, толкова по-атрактивен им изглежда той.” 

Екипът е показал снимки на шест жени на група от доброволци и ги е помолил да посочат колко привлекателни ги намират. Участниците са гледали и видеокадри на жени, които показват емоции като страх или щастие, които е трябва правилно да идентифицират. След това доброволците са били помолени да оценят втори път атрактивността на жените. 

“Индивидуалните промени в междуличностното привличане бяха предсказани от активността на мозъчните вериги на участниците, свързани с мотивацията и възнаграждението”, посочват учените. “Това от своя страна показва до каква степен доброволците могат да декодират поведението на другите.”