Изучаването на чужди езици мобилизира мозъка и възможностите му да кодира информация, сочи ново проучване, цитирано от Zee News
То доказа, че колкото повече чужди езици изучава човек, толкова по-резултатно мозъкът реагира и обработва данните, които са се трупали по време на обучението. До тези изводи стига екип изследователи от университета в Хелзинки. Проучването им е публикувано в сп. Scientific Reports.
Учените следили активността на мозъка с електроенцефалография (ЕЕГ). Доброволците слушали аудиозаписи на родния и на чужди езици. Учените наблюдавали скоростта, с която мозъкът променял своята активност при отговор на непозната дума. Така те установили – активността на мозъка на тези, които знаели чужди езици, била много по-висока.
„Когато по-добре изучим принципите на изграждане на невронната мрежа в мозъка, ще знаем как да я активизираме и ще можем да ускорим процеса на учене“, обяснява Юри Стиров, ръководител на екипа.
Предишно проучване на университета във Вашингтон доказа, че гени в структурата на мозъка влияят на способността на изучаване на чужди езици. Тези, които са с по-тесни връзки между невроните на бялото вещество в мозъка и с опреден вариант на специфичен ген, учат най-бързо чужд език.

Публикувано от Новите родители. За тревогите, радостите и подвизите на родителството четете ТУК.