За нещастие, повечето от нас не са дръзки визионери. Но в това няма нищо лошо, тъй като, макар че на вас и на мен може никога да не хрумнат невероятни идеи, ние можем да изберем да мислим и да действаме различно от околните… а оттам и да реализираме мечтите си по различни начини.

Ето и 5 твърдения, за които мнозина смятат, че биха съсипали шансовете им за успех, но и които ни учат да мислим различно:

1. „Никога не срещам подходящите възможности.”

Добре дошли в клуба. Независимо как изглеждат нещата острани, никой не получава възможности, които не си е заслужил. (Дори някой друг да получи шанс, за който смятате, че се полага на вас, не можете да промените нищо, затова няма смисъл да затъвате в излишни размишления).

Може би преди години ви се е наложило да чакате – да ви наемат, да ви повишат, да ви изберат, да ви „открият”. Дори някога нещата да са стояли така, вече всичко е различно. Достъпът до възможности е неограничен. Благодарение на социалните мрежи, днес можете да се свържете с всекиго. Можете да създавате и продавате лично произведени стоки, да развивате и разпространявате собствени приложения, да търсите финансиране…

Не е необходимо да чакате някой друг да ви даде тези възможности – вие сами си ги давате. Между другото, именно това са правили всички успешни хора през вековете. Единственото, което ви спира да сграбчите следващия шанс, сте самите вие – и желанието ви да опитвате.

Не мислете за възможностите, които трябва да ви бъдат дадени, за онези, които трябва да грабнете.

2. „Някой/нещо винаги ме дърпа назад.”

Може би някой наистина ви е лишил от някаква възможност или е попречил на реализирането на идеите ви, или ви е отнел нещо, което ви принадлежи по право. Може би доставчиците нe са спазили уговорката си. Може би партньорът ви не е бил достатъчно отдаден. Може би потенциалните ви клиенти не са били достатъчно умни, за да разпознаят качеството, което предлагате. Нищо от това няма значение. Не можете да контролирате околните – само себе си.

Когато се провалите, можете да вините само и единствено себе си. Това не е просто интелигентен начин да гледате на живота, но и почти винаги верен поглед. Въпреки че от време на време ще се проваляте поради причини, които не са под ваш контрол, в повечето случаи сами сте си виновни.

В това няма нищо лошо. Всеки успял човек се е сблъсквал с неуспеха, при това огромен брой пъти (някои дори повече от вас, а именно това е причината в крайна сметка да сполучат).

Приемайте всеки един провал, учете се от него и поемайте отговорност следващия път да направите всичко необходимо, за да постигнете добри резултати.

Никога не винете околните. Като не поемате отговорност за несполуките си, никога няма да ги избегнете.

Вижте целия текст на страниците на Мениджър Нюз.