До 50 години почти всички жребии на живота вече са раздадени. Остава ни само да берем плодовете. Това е времето, когато правим повече равносметки, задаваме си въпроси, осмисляме решенията си.

Ето кои са 3-те правила на жените, които са 50+ и очакват да доживеят щастливо своите 90+:

1. Късната зряла възраст е време на отдих и осмисляне на преживяванията.

В живота ни се редуват етапи на напрежение, стрес и успокоение, когато „забавяме топката“. Зрелостта е време на отдих, когато основната част от житейските задачи вече е изпълнена и имаме възможност да разсъждаваме върху целия натрупан житейски опит. Това е фазата след напрежението. Ако в тази фаза системата, състояща се от тяло и психика, продължава да работи в режим на напрежение и стрес, се наблюдава бързо прегаряне и унищожаване на всички останали резерви жизнена енергия. Ето защо, ако отлагаме прекалено дълго пенсионирането, след него бързо може да напуснем живота, защото сме изразходили всичките си сили, за да изживеем важната част от живота - късната зряла възраст.

Ето защо след 50+ е добре да се замислите да преминете към режим на пестене на енергия, или с други думи - на самосъхранение. Важно е постепенно да се намали нивото на физическо и нервно натоварване и да се постави системата в състояние на активно усвояване на цялата информация, получена през живота.

2. Оставете децата да се справят сами.

Някои родители трескаво работят до късна възраст и печелят пари само и само да подсигурят децата си. Това е добре, но не и когато се прекрачва границата на независимостта. Тоест – правите това за тях, като по този начин не живеете своя живот, а този на децата си. Ако не го правите, изпитвате чувство на вина, че не сте добър родител. Разбира се, че е важно да бъдете опора за децата си през целия живот, но в никакъв случай не и да им отнемате правото да се развиват, да търсят и намерят себе си, да установят своето място под слънцето.  Когато им предоставяте всички необходими ресурси наготово, убивате у тях устрема към самоусъвършенстване. Те се превръщат в хора, които не умеят да поемат отговорност и да взимат самостоятелни решения.

3. Предлагайте своя житейски опит, но без да се налагате.

Не очаквайте от децата си да бъдат вас, своя версия, свое копие. Не налагайте върху тях собствените си предразсъдъци и разбирания за живота. Оставете ги да придобият своя житейски опит, своята житейска мъдрост, нека израснат чрез грешките си. До 12-годишна възраст детето може и трябва да бъде напътствано. След това постепенно се отдръпвайте и го оставете да реализира в живота модела на поведение, който е видяло у дома.

Ако децата не искат съвет, не им го давайте. Зрелите родители на 50+ могат да дадат на децата си своя зрял опит и примера, че и зрялата, и късната зряла възраст могат да бъдат интересни и пълноценни. Правете неща, които обичате. Занимавайте се с хобита, отделяйте време на приятелите си, общувайте активно, научете да правите нещо ново.

Източник: cluber.com

Превод и интерпретация: обекти.бг