Съзряваме не на 18, нито на 21, а едва на 30 години, твърдят изследователи от Кеймбридж, цитирани от Би Би Си.

Така че ето една успокоителна новина за младите съпруги, които в лицето на 25-годишния си мъж виждат второ дете и понякога много се ядосват от незрялото му поведение.

„Да се твърди, че човек вече е възрастен на 18 или на 21 години, е абсурдно“, твърди Проф. Питър Джонс.
Експертите провели редица изследвания на мозъка и на нервната система, за да стигнат до категорично заключение, че пълноценното съзряване настъпва след 30-ата година.

Защо точно на 30? Обяснение дава проф. Джонс на среща с журналисти в Лондон. 
На 30 години завършва пълното и окончателно развитие на структурите на мозъка и на нервната система. А именно те определят пълноценното съзряване на човек.

„Преходът от детството към съзряването има много нюанси и отнема десетки години. Да се определи конкретна възраст е доста сложно“, казва невробиологът. 
Според професора, различните държавни системи трябва да се адаптират към тези нови доказателства. Става дума за образователната система, здравеопазването и съдебна система.

“Когато навършиш 18 години, можеш да гласуваш, да купуваш алкохол, да получиш наследство, а ако нарушиш закона, полицията може да те подведе под отговорност. Но съдът би трябвало да вземе под внимание, разликата между провинение извършено от 19-годишен и 30- годишен“, настоява професорът. Въпреки че в сегашните закони такава разлика не се прави. 
"Мисля, че всички отговорни фактори трябва да имат предвид, човек не е гъсеница, която за една нощ се превръща в пеперуда", добавя още той.

Източник: Новите родители