Казват, че ако имаш любов, не се нуждаеш от нищо друго. Ако ли нямаш, не е от особено значение какво друго имаш. Но любовта има много лица и маски. Тя често ни се появява в най-неузнаваем вид и в най-неочаквания момент. Едва ли някога ще разбулим тайната ѝ. Ето няколко различни проявления на най-ценното човешко чувство, които ни помагат да го преживеем в цялата му сила и сложност.

1. Идиличната любов

Често първата любов се случва, когато сме още много млади. Изглежда като онова чувство, за което досага само сме чели. Затова го идеализираме и вярваме, че сме открили сродната си душа. 

На този етап ние правим нещата, които очакват от нас нашите връстници или членове на семейството. Отказваме да обърнем внимание на дребните проблеми и сме готови да жертваме принципите си в името на връзката, защото вътрешно вярваме, че всичко е така, както трябва да бъде. Начинът, по който връзката ни изглежда отвън, ни се струва по-важен от онова, което истински чувстваме. 

Такава любов ни учи, че да гледаме към партньора си е също толкова важно, колкото да гледаме около себе си. 

2. Трудната любов

Втората любов в живота ни идва с най-много усложнения. Уверени, че сме се поучили от предишните си преживявания, се стремим да изберем напълно различен партньор. Или поне така си мислим.

Възможно е да бъдем манипулирани, излъгани, наранени. Държим се като удавник за сламка за възможността да „поправим“ връзката, но всеки опит се превръща дори в още по-голям провал. Това е истинска драма с редки моменти на щастие.

Още веднъж истинските ни чувства отиват на заден план заради нещо друго – този път, в безкрайните опити да се спаси една връзка, която няма шанс. 

Подобна любов ни учи колко е важно да бъдем обичани в замяна.